Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT) Oktober 2018 Terkini

Kerajaan, Oktober, Terengganu - 6 Oktober 2018, By admin jobs

Sharing is caring!

Jawatan Kosong Terkini di Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT) Oktober 2018 | Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah.

Kerja Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT) Oktober 2018 Terkini yang diiklankan adalah seperti berikut :

1. PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN DG41

Tarikh Tutup Permohonan:- 17 Oktober 2018 (Rabu)
Lokasi : Terengganu
Sektor : Kerajaan

COMPANY OVERVIEW :

Sejarah Terengganu yang awal adalah tidak jelas. Namun begitu terdapat catatan mengenai Terengganu oleh saudagar Cina, Chao Ju Kua pada tahun 1225 yang menyebut sebagai jajahan takluk Palembang.

“Negarakartagama”, tulisan Prapanca dari Jawa pada tahun 1365, menyatakan bahawa Terengganu, Paka dan Dungun di bawah taklukan Majapahit. Berdasarkan bukti arkeologi seperti kapak batu dan tembikar yang dijumpai di Gunung Bewah, terdapat manusia tinggal di situ sejak 4000 SM. Pada Batu Bersurat Terengganu terdapat pula catatan nama Raja Mandalika. Seterusnya dalam sejarah Terengganu, terdapat pemerintahan bernama Megat Panji Alam dan juga Tun Telanai.

Terengganu kemudiannya disebut sebagai negeri di bawah pemerintahan kerajaan Johor. Pada ketika itu, dua orang pembesar Johor, Laksamana dan Paduka Megat Seri Rama, dihantar memerintah Terengganu. Seterusnya, Bendahara Hasan pula dihantar mentadbir Terengganu. Berikutnya, Terengganu ditadbir oleh Tun Zain Indera, kemudiannya, oleh anak Tun Zain Indera, Tun Yuan, Tun Sulaiman dan Tun Ismail; Tun Sulaiman sebagai sultan di Pantai Layang ( Balik Bukit ), Tun Yuan sebagai Bendahara dan Tun Ismail sebagai Menteri Tersat.

CARA MEMOHON :

Klik Maklumat Lengkap Iklan

Klik Mohon Secara Online (eSUPERNET)

Klik Manual Mengisi Borang

Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT) Oktober 2018 Terkini | admin jobs | 4.5

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *